VOLT EGYSZER EGY TEXTILGYÁR ÓBUDÁN 

Óbudán kétszáz éven át működött a Goldberger Textilgyár. Az alapító, Goldberger Ferenc 1784-ben nyitotta meg kékfestő üzemét. A 19. században a kis vállalat nagy textilgyárrá fejlődött, olyannyira sikeresek voltak, hogy még Ferenc József császár és felesége Sissi is ellátogattak ide. A II. világháború után a gyárat államosították és hanyatlásnak indult. A rendszerváltást követően 1997-ben szűnt meg végleg a termelés. De az épületek ma is állnak. A több ezer négyzetméteren romjaiban is impozáns épületegyüttesben találta meg a MANOOI azt a kreatív energiát, amit régóta keresett.
” A MANOOI-nál az alkotás, a teremtés a napjaink szerves része, így fontos volt, hogy olyan helyszínt találjunk termelésünk bővítéséhez, ahol térben is kiteljesedhetünk. A gyár régi energia központjának a területén vagyunk, ahol anno a kazánház, elektromos trafóház volt. A hely különleges atmoszférája,  hatalmas terei és  hamisítatlan indusztriális hangulata olyan kreatív erőművé teszi a csarnokot, hogy szinte érzékelhető a teremtő energiák áramlása.” – Zoltai Judit (CEO, designer)

210303 MANOOI Production 024

Az 500 négyzetméter területű, 13 méter belmagasságú csarnok a textilgyár idejében még kazánházként funkcionált. Mint ahogy annak idején a gyár energia központja ként funkcionált, úgy lesz majd a MANOOI kreatív energia központja.

DSC1315 agota landsc

A jövőben a csarnok egyszerre fogja betölteni egy kortárs kiállítótér, egy showroom és egy művészek, alkotók számára elérhető  kultúrális projekt tér szerepét.

DSC1520 agota

Hello

Hello